Dansclub CLAP

Login Form

CHA CHA CHA

De cha cha cha is een levende en ondeugende dans met veel korte en snelle bewegingen.

Deze dans kan je uitstekend dansen op praktisch alle feesten, fuiven, enz. 

 

De cha cha cha wordt ook wel omschreven als een kat-en-muis spel tussen man en vrouw, een vrolijke flirt. Hij wordt een beetje pittig, lichtzinnig en brutaal gedanst.
De dans heeft een zeer passionele oorsprong en dat zou dan ook uitgebeeld moeten worden tijdens het dansen.

Plezier, lol en vooral het ondeugende karakter van de dans moet tijdens het dansen naar voren komen.

De cha cha cha is een positie dans, wat inhoudt dat er weinig afstand afgelegd wordt op de dansvloer.

De muziek waarop de cha cha cha gedanst wordt is een vierkwarts maat met 30 tot 34 maten per minuut.

Veel moderne muziek is geschikt om een cha cha cha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans.

Muziek van Joe Cocker, Santana, Clouseau, ... maar ook hedendaagse muziek van Shawn Mendes en Camila Cabello 'Senorita', Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, en nog vele andere kan gebruikt worden.

De cha cha cha is inmiddels één van de populairste dansen binnen de Latijns-Amerikaanse dansen.

RUMBA

De RUMBA wordt gezien als de dans der verleiding: de vrouw verleidt haar partner door hem beurtelings aan te trekken en dan weer af te wijzen.

Een typische beweging van de rumba ziet men vooral in de heup op de eerste van de vier tellen.

De rumba in het stijldansen heeft een ritme van 24/26 maten per minuut. Dit tempo lag enkele jaren nog een tweetal maten hoger.

De rumba is één van de vijf latin competitiedansen en is daarin de dans waarin de meeste persoonlijke expressie gelegd wordt.

SAMBA

 

Bij de SAMBA is de bounce het typisch kenmerk, het kantelen van het bekken gecombineerd met het buigen en strekken van de knie.

Pittige Latin-figuren die in ballroomstijl rond de vloer paraderen.

Muziekvoorbeelden: Whenever, wherever – Shakira, Bailamos – Enrique Iglesias.

Het aantal beats per minut bedraagt 50 tot 52.

Volgens de gangbare verklaring stamt het woord samba af van semba, dat in de Kimbundu en Ngangela talen van Angola buikstoot of umbigada betekent.

JIVE

De Jive is de laatst ontwikkelde Latijns-Amerikaanse dans van rond 1940 ontwikkeld uit de Jitterbug, door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ook invloeden van rock 'n roll, bebop en swing, maar zonder de acrobatische elementen.

Jiven wordt ook wel gebruikt als verzamelnaam voor verschillende dansen, waaronder de lindy hop, boogiewoogie en style swing.

Jive is een van de vijf Latin dansen. De meeste figuren worden gedanst op basis van 6 tellen, dus anderhalve maat. Sommige figuren worden op 8 tellen gedanst. De houding is losser in vergelijking met andere Latin dansen zoals chachacha, rumba of paso doble. De jive wordt gedanst op een tempo van 42/44 maten per minuut.

PASO DOBLE

De paso doble is een Latijns-Amerikaanse dans die uit Europa afkomstig is. In deze dans wordt het stierenvechten uitgebeeld. De man speelt de rol van stierenvechter of torero en de dame is el capa (de rode lap) die de stier moet opjagen. De man 'zwiert' de dame rond alsof zij die rode lap was. Paso doble betekent letterlijk dubbele pas.

De oorsprong van de paso doble is niet met zekerheid te herleiden.

Aanvankelijk was het een ballroomdans, maar later is het een Latijns-Amerikaanse dans geworden. De passen van de paso doble zijn deels afgeleid uit de Flamenco, maar volgens de techniek is het verkeerd om te veel Flamenco-stijl in deze dans in te brengen. Het is de enige Latijnse stijldans waar de man de hoofdrol speelt en blikvanger is.

QUICKSTEP

De QUICKSTEP is leuke en vlotte dans die ook sociaal gedanst kan worden op allerlei feestjes.

De quickstep is heel geschikt voor beginnende dansers, op de meeste dansscholen wordt deze dans dan ook als één van de eerste dansen geleerd.

 

 

De quickstep is in de jaren 20 ontstaan uit een combinatie van de foxtrot, charleston, shag, peabody en one step.

De dans is van oorsprong Engels en is in 1927 gestandaardiseerd en is ondertussen een volledig op zichzelf staande dans geworden.

Richting het einde van de 20ste eeuw is de quickstep op hoog niveau steeds sneller geworden. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van hopjes, rennen, snel en veel draaien.

Dit is vooral mogelijk gemaakt door het gebruik van tussenmaten.

Op lager niveau is dit allemaal in veel mindere mate aanwezig.

De quickstep is een dans in vier-kwart maat, vergelijkbaar met de maat van een snelle foxtrot.

TANGO

 

Is afkomstig uit La Boca in Buenos Aires, Argentinië. De dans is afgeleid van de Argentijnse tango, maar de dansen verschillen zowel van karakter als van muziek.

De tango werd na zijn internationale doorbraak in de jaren twintig van de 20e eeuw minder sensueel en meer gestileerd gedanst.

De strakke, staccato bewegingen, met name de hoofdacties van de dame, zijn kenmerkend.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke tango bezit de muziek een "strikt tempo" van omstreeks 31 tot 33 maten per minuut. Daardoor is de dans wat vlakker en heeft deze een minder sensueel karakter.

De tango wordt vlak gedanst met lichtgebogen knieën in tegenstelling met de andere standaarddansen waar het rijzen en dalen van het lichaam een grote rol speelt.

ENGELSE WALS

 

Is in 1921 ontstaan. Het woord wals betekent letterlijk draaien.

Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter.

De passen van de Engelse Wals zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door.

De hele dansvloer wordt tijdens de dans benut.

De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat en standaard tussen de 28 en 31 maten per minuut.

WEENSE WALS

 

Is een parendans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut), in tegenstelling tot de langzamere Engelse wals.

De Weense wals kent het kleinste aantal figuren van alle standaarddansen.

De Weense wals als dans is omstreeks de 12e à 13e eeuw ontstaan aan het hof. Hij werd door de rijken in de grote balzalen op de paleizen gedanst als er feest was.

De bekende walscomponist Strauss heeft meer dan 300 muziekwerken (waaronder vele walsen) geschreven.